پاسخ دسته جمعی
تکنیک خیلی ساده ای که در خیلی از کلاس ها به کار برده میشود این است که معلم سوالی از کل کلاس میپرسد و همه با هم جواب میدهند. این راه خوبی است که به وسیله ی آن کل کلاس را ارزیابی کنیم.
بند رخت
معلم طنابی را به دو سر کلاس وصل میکند. در یک سوی طناب مینویسد خیلی زیاد میدانم و در سوی دیگر مینویسد هیچ چیز نمیدانم. بعد درباره یک موضوع خاص از دانش آموزان خواسته میشود که با توجه به درکی که از آن مطلب دارند جای خود را روی طناب نشان بدهند.
پنج انگشت
برای سرعت در ارزیابی، از دانش آموزان میخواهیم میزان یادگیری خود از درس را در مقیاس یک تا پنج با یک دست نشان دهند.
چهارگوشه
معلم برای نظرسنجی درباره یک موضوع خاص چهار انتخاب در چهارگوشه ی کلاس میگذارد و از دانش آموزان میخواهد به سمتی که مایل هستند بروند.
تخته ی فردی
هر دانش آموز میتواند یک تخته ی کوچک داشته باشد و گاهی که معلم سوالی را از همه ی کلاس میپرسد پاسخش را روی تخته ی خود بنویسد و آن را به دیگران نشان دهد.
کارت علامت
دانش آموزان چهار کارت دارند که روی آن با چهار حرف یا اعداد مشخص شده است و از آن برای سوال های چهار گزینه ای یا صحیح و غلطی که کل کلاس باید پاسخ دهند استفاده میشود.
کارت خروج
میتوانیم کارتی طراحی کنیم که کاربردهای زیادی داشته باشد. مثلا دانش آموزان مهم ترین چیزی که یادگرفته اند را در یک یا دو جمله بنویسند و بعد از کلاس خارج شوند.
متن یک دقیقه ای
بعد از آموزش اطلاعات جدیدی به دانش آموزان، یک دقیقه به آنها فرصت دهید تا یک متن کوتاه درباره چیزی که آموخته اند بنویسند. اگر این کار مرتب در کلاس انجام شود دانش آموزان چیزهای بیشتری به خاطر می سپارند.
گروه پازل
دانش آموزان را به چهار گروه تقسیم کنید و برای هر گروه متنی برای مطالعه فراهم کنید. بعد از اینکه گروه به آن مطلب مسلط شد همه با هم گروههای ترکیبی جدیدی تشکیل میدهند. یک نفر از هر گروه چیزی که یادگرفته را برای بقیه توضیح میدهد و به نوبت همه آموخته هایشان را به اشتراک میگذارند. این راه شیوه ی مناسبی برای مطالعه مطالب خیلی طولانی در زمانی کم است و با استفاده از این روش همه دانش آموزان نقشی ایفا میکنند و کسی در گروه نمیتواند بیکار و غیر فعال بماند.
استراحت سه دقیقه ای
بعد از اینکه معلم موضوع جدیدی را مطرح کرده است سه دقیقه مکث میکند و از دانش آموزان میخواهد استراحت کنند سپس طرحی درباره چیزی که یادگرفته اند بکشند یا چیزی بنویسند.
دایره درونی- بیرونی
نیمی از کلاس دایره ای به سمت بیرون و نیمی دیگر دایره ای به سمت داخل میسازند. آنها هر زمانی که با هم رو به رو میشوند یک سوال از همدیگر میپرسند. این روش برای دوره درس ها خیلی مفید است.
لیوان رنگی
هنگام کارهای گروهی، به هر گروه سه لیوان سبز، زرد و قرمز میدهیم و از آنها میخواهیم یکی از لیوان ها به نشانه ی فعالیت گروه وسط میز باشد. اگر کارها به خوبی پیش میرود سبز، اگر مشکلاتی وجود دارد زرد و اگر فورا به کمک معلم خود احتیاج دارند لیوان قرمز را روی میز بگذارند. این شیوه روش مناسبی برای کلاس های پرجمعیت است زیرا کارهای گروهی گاهی موجب سرو صدا و بی نظمی میشود و دانش آموزان در کلاس راه می افتند تا از معلم کمک بخواهند و یا بیکار می مانند تا معلم متوجه مشکل آنها شود. این شیوه به سرعت انجام کارها کمک میکند.
نقاشی دیواری
وقتی موضوعی در کلاس مطرح میشود از همه دانش آموزان میخواهیم بیایند و روی تخته یک کلمه بنویسند یا یک طرحی بکشند که به درسشان مربوط باشد.
خلاصه کردن
دانش آموزان باید در دو دقیقه هرچه از جلسه قبل به یاد دارند را در یک کاغذ بنویسند. وقتی زمانشان تمام شد دو
دقیقه ی دیگر وقت دارند تا از تمام مطالبی که نوشته اند فقط یک جمله که از بقیه مهم تر است را انتخاب کنند. این فعالیت به دانش آموزان کمک میکند یاد بگیرند هدف از یک درس چیست و مهم ترین مطلب کدام است.
قسمت جالب کتاب
به هر دانش آموز سه کاغذ چسب دار میدهیم و از همه میخواهیم در ۵ دقیقه سه قسمت مورد علاقه شان را از کتاب انتخاب کنند و با این کاغذها مشخص کنند.سپس هر کس قسمت های مورد علاقه اش را به معلم نشان میدهد و معلم هم در کتاب خودش آن بخش را با علامتی مشخص میکند. با استفاده از این روش دانش آموزان بر کل کتاب درسی تسلط پیدا میکنند و هر زمان که بخواهند میتوانند طلبی که میخواهند را به سرعت پیدا کنند علاوه بر این معلم هم در کتاب خودش آماری از علائق دانش آموزان بدست می آورد و در فعالیت های کلاسی میتواند از بخش های مورد علاقه ی دانش آموزان بیشتر استفاده کند. (بروک )